Simpele smeuïge zalmtaart

ingrediënten

  • 675 g bloemige aardappelen (bildtstar, irene, eigenheimer), geschild en in stukken
  • 600 ml melk
  • 550 g zalmfilet, zonder vel
  • 75 g boter, plus wat extra voor het invetten
  • 40 g bloem

bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Schep de aardappelen in een pan kokend water met zout, dek de pan af en kook de aardappelen in 15-20 minuten gaar.

Schenk ondertussen de melk in een hapjespan. Leg hierin de zalmfilet (zorg ervoor dat hij helemaal is bedekt met de melk) en pocheer de zalm in 3-4 minuten gaar, afhankelijk van de dikte. Schep de zalm met een visspaan op een bord en zet hem even weg tot hij voldoende is afgekoeld om vast te pakken. Verdeel de zalm dan met de hand in stukken en controleer hem daarbij goed op verdwaalde graatjes. Schenk het kookvocht door een zeef in een maatbeker.

Smelt de helft van de boter in een grote pan met antiaanbaklaag. Roer de bloem erdoor en bak deze roux al roerend 2 minuten. Schenk het bewaarde kookvocht er beetje bij beetje bij en klop goed na elke toevoeging. Draai het vuur lager zodra alle kookvocht op is en laat de saus 6-8 minuten zachtjes pruttelen (zo nu en dan roeren) tot hij iets is ingekookt en ingedikt. Breng hem op smaak met peper en zout.

Laat de aardappelen uitlekken en kiep ze terug in de pan. Geef ze een paar minuutjes de tijd om te drogen (schud de pan af en toe anders blijven de aardappelen aan de bodem plakken). Stamp de aardappelen fijn of gebruik een zeef of pureeknijper als je van heel gladde puree houdt. Roer de overgebleven boter erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Vet een diepe ovenschaal licht in met de extra boter en schenk er enkele eetlepels van de saus in. Verdeel de stukken zalm over de schaal en schenk de rest van de saus erover, zoveel dat de zalm helemaal onder staat. Wacht even tot zich een dun velletje heeft gevormd en verdeel dan de aardappelpuree erover. Strijk de puree glad met een paletmes en teken met een vork een frivool patroon in de puree. Bak de zalmtaart 25-30 minuten, of tot hij door en door warm is, borrelt aan de randen en een goudkleurig korstje heeft. Schep rechtstreeks uit de schaal op warme borden en serveer meteen.

tip

‘Wanneer je deze taart gelijk maakt nadat je alles al voorbereid hebt, hoeft hij eigenlijk helemaal niet meer in de oven. Schuif hem gewoon even onder de grill tot hij door en door warm is en de bovenkant borrelt en een goudkleurig tintje heeft. Natuurlijk ben je geheel vrij de taart op te sieren met kruiden en wat handjesvol garnalen.’